Home | Realisaties | Info Parket | Historiek | Plaatsing | Milieu | Contact




Inleiding

Voor de aanschaf van een parketvloer wilt u precies weten waar u aan toe bent.
Welk parket moet ik kiezen?
Welke eigenschappen heeft de vloer waar mijn voorkeur naar uitgaat?
Hoe zit dat met het onderhoud, want daarover doen nog steeds de wildste geruchten de ronde!
Om u, als klant, toch enigszins wegwijs te maken in deze uitgebreide materie, stelden wij deze synopsis samen, om u door de bomen het bos te laten zien.
Wenst u een meer gedetailleerde uitleg, dan bent u bij ons steeds vrijbijvend hartelijk welkom!

Wat is parket?

Parket is een houten bevloering met de typische "warme" kenmerken van hout.
De afwerking van de parket geschiedt met boenwas, olie of vernis naargelang de persoonlijke voorkeur en verwachtingen van de klant.
Er zijn de klassiek gekende parketsoorten zoals de traditionele parketvloer, en tevens zijn er de nieuwe hedendaagse vloeren zoals halfmassief parket, samengesteld massief parket en fineerparket. Al deze parketvloeren bestaan in verschillende afmetingen, houtsoorten en afwerkingsmogelijkheden.
arti legno parket kan alle mogelijke parketsoorten leveren én plaatsen, en dit volgens de regels der kunst!

Waarom parket kiezen

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en doet het zowel in een klassiek als in een modern en minimalistisch interieur goed. Bij hedendaagse woninginrichting worden ongetwijfeld strakke en knoopvrije houten vloeren gekozen. Wie een meer knusse sfeer verkiest, zal zich eerder aangesproken voelen door de rustiekere varianten met meer knopen en tekeningen in het hout. Parket biedt een ruime keuze aan varianten van houtsoorten. Ook kleurkeuze is er in overvloed. kleuringen worden vooral op eiken vloeren toegepast, gezien de dankbaarheid waarmee eik zich laat afwerken.
Met houtsoorten en afwerking kan men zich gemakkelijk onderscheiden en zijn interieur een persoonlijke invulling geven. Een vloer bepaalt mee de uitstraling en sfeer van een ruimte. De algemene interieurtrends die zich aftekenen zijn niet in het minst van toepassing op houten vloeren. De behoefte om te personaliseren is groot. Het strikt volgen van één enkele stijl is passé, eclecticisme viert hoogtij! De trend die sterk leeft is de herwaardering van, de terugkeer naar natuurlijke pure authentieke materialen. Het spreekt voor zich dat deze trend houten vloeren als gegoten zit.
Hout is warm - hout is puur!

Welk parket te kiezen?

Fineerparket:
Dit is zowat de goedkoopste look-a like parket die evenwel nog is vervaardigd met een dun laagje nobel hout. De toplaag is afgewerkt met een slijtvaste vernis. Fineerparket wordt zwevend geplaatst met kliksysteem op een geluiddempende folie.

Halfmassieve legklare parketvloer:
Semimassieve legklare parketten hebben het grote voordeel dat de plaatsing sneller verloopt en dit tevens met een geringe hoeveelheid stof gepaard gaat. Deze vloeren worden reeds legklaar afgewerkt geleverd op de werf en zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Doorgaans zijn deze halfmassieve vloeren prijsgunstiger dan massieve parketten, maar ze bieden vaak niet dezelfde authentieke uitstraling.

Samengesteld massief parket:
Dit soort parket heeft niet enkel een massieve toplaag uit nobel hout, maar tevens ook een massieve onderlaag met dezelfde houtsoort als de toplaag, welke kruiselings is verlijmd in 2 of 3 lagen. Dit in tegenstelling tot de halfmassieve parketten waarbij plaatmateriaal of dennenhout wordt gebruikt als onderlaag. Samengesteld massief parket wordt meestal brut (onbehandeld) aangeleverd en moet nog ter plaatse worden opgeschuurd en afgewerkt. Een voorafgaande afwerkingslaag naar keuze behoort eveneens tot de mogelijkheden. De prijs is hoger gesitueerd dan deze van halfmassief parket.

Traditioneel parket:
Bij een massieve parketvloer wordt eerst een onderparket gelijmd op de chape. Daarna wordt de parket gelijmd en genageld (met brads of stiften) op deze ondervloer. Vervolgens zal de parket worden geschuurd en afgewerkt met een eventueel gewenste kleuring en een beschermende afwerkingslaag naargelang de wens van de klant.

Laminaatvloeren:
Deze vloeren vallen niet onder de noemer parket. Laminaat is opgebouwd uit een onderlaag die vervaardigd is uit MDF of HDF, en net als fineerparket voorzien is van een kliksysteem. De toplaag van een laminaatvloer is niet opgebouwd uit hout maar uit een dun laagje formica of melamine waarop een houtprint is gedrukt. De vloer heeft niet dezelfde warme eigenschappen als die van echt nobel hout.

Plaatsingswijzen

Zwevende plaatsing:
Deze vorm van plaatsing kan worden toegepast bij samengesteld massief parket, halfmassieve parketvloeren, fineerparket en laminaatvloeren. Dit kan worden toegepast ofwel met een verbinding gelijmd in tand en groef of met een modern kliksysteem. Een beperkt nadeel hiervan is dat de vloer meer kan "werken" (krimp en uitzetting), en dat er zich meer contactgeluiden zullen manifesteren.

Gelijmde plaatsing:
Sommige parketten worden aan de vloer verankerd door verlijming. Dit is het geval bij traditioneel parket en massieve plankenvloeren maar bij voorkeur wordt dit ook toegepast bij halfmassieve parketvloeren en samengesteld massief parket. Deze plaatsingsvorm biedt een vormvastere plaatsing met heel beperkt "werken" van de houten vloer. Contact- en reflectiegeluid is quasi onbestaande.

Houtsoort kiezen

De plaats waar de houten vloer komt te liggen en de intensiteit van beloop spelen een rol bij de keuze van de houtsoort en de afwerking van de vloer Voor het vervaardigen van hoog kwalitatieve houten vloeren komen heel wat Europese en exotische, niet-schaarse houtsoorten in aanmerking. De meest toegepaste en bekendste houtsoort blijft echter nog steeds de eik. Eikenhout is zeer geschikt voor het plaatsen van plankenvloeren omdat dit een zeer stabiele en harde houtsoort is die hierdoor uitermate dienst kan doen als parketvloer. Houtsoorten die te zacht zijn of te sterk onderhevig zijn aan krimp en uitzetten worden beter gemeden voor toepassing als parketvloer. Hier noteren we het dennenhout in zijn verschillende varianten, welke doorgaans heel zacht zijn, en daardoor uiteraard veel kwetsbaarder. Eveneens zijn bepaalde loofhoutsoorten zoals beuk en esdoorn, die wel hard zijn, ook af te raden omdat deze veel "werken". Ze zijn tevens ook heel gevoelig voor water, wat schimmelvorming, verkleuring en kromtrekken tot gevolg kan hebben. Sedert enige tijd is er een ruimere keuze aan houtsoorten die hun toepassing vinden bij parketvloeren. Het is voornamelijk tropisch of exotisch hout dat zijn opmars maakt, soorten zoals teak, wengé, jatoba, afrormosia, iroko, merbau, bubinga en padouk zijn bij het grote publiek beter bekend. De meeste van deze tropische houtsoorten zijn doorgaans uitermate geschikt voor het gebruik in badkamers, daar ze zeer vochtbestendig zijn. Vraag ons advies voor een aparte keuze houtsoort die uw woning onderscheidt van de andere. Wij staan onze klanten bij in het verlenen van advies om tot een originele en gezellige creatie te komen, en dat aan de hand van uw wensen, de meubilering en andere factoren zoals stijl, licht en indeling.

Kenmerken hout

Slijtvastheid
In principe is hout onverslijtbaar. Krassen komen bij parket meestal in de afwerklaag voor. Deukjes kunnen door een ervaren parketspecialist op deskundige wijze worden uitgestoomd of op zijn minst minder opvallend worden gemaakt. Zolang de afwerklaag (vernis, boenwas of olie) niet afgelopen is zal het hout niet afslijten. Pas als de afwerklaag is weggesleten zal het hout van de parket zelf verslijten. Dit kan uiteraard worden voorkomen door een aangepast en accuraat onderhoud van uw parketvloer. Het is van het allergrootste belang om uw prachtige vloer in topconditie te houden. Uw parketspecialist arti legno geeft u hierover gepast advies ter voorkoming van voortijdige slijtage.

Hardheid
De verschillende houtsoorten worden ingedeeld in 4 categorieën van zeer zacht tot uiterst hard. Deze genormeerde aanduiding staat voor de weerstand die het hout biedt wanneer het geraakt wordt door en voorwerp. De BRINELL test wordt gebruikt om de hardheid van het hout te bepalen. De hardheid, uitgedrukt in N/mm2 wordt bij een houtvochtigheid van 12% gemeten. Hoe hoger de waarde, des te harder het hout. Tabel met referenties ter info.

Houtkilmaat

Geen vuiltje aan de lucht...
Hout ademt... Afhankelijk van de luchtvochtigheid in de omgeving neemt hout vocht op of geeft dit terug af. Bij een verhoogde relatieve luchtvochtigheid zal het hout dan ook uitzetten, en omgekeerd zal het krimpen wanneer het droger is. Een constante luchtvochtigheid van de omgeving is dus uiterst belangrijk om het hout in goede conditie te houden, dit geldt tevens voor massief houten meubelen. De aanschaf van een hygrometer (meettoestel om de luchtvochtigheid te meten) is dan ook sterk aan te bevelen. Bij een te droog binnenklimaat kan een bevochtiger de ideale oplossing bieden. En vooral, een evenwichtig klimaat komt uiteraard ook uw gezondheid ten goede.

Wat met vloerverwarming?
Een parket combineren met vloerverwarming is mogelijk, doch dient hierbij een kanttekening te worden gemaakt. Het is uiteraard niet evident, gezien hout een goed isolerend materiaal is. Vandaar dat het beperken van de houtdikte alleen maar positief kan bijdragen tot het beperken van de risico's. Het is dan ook vrij logisch dat een dik tapijt in de zithoek eveneens voor problemen kan zorgen door de uiterst isolerende eigenschappen van dit materiaal. Wij adviseren het gebruik van de stabielere samengestelde of halfmassieve parketten voor de toepassing van parketvloer in combinatie met vloerverwarming. Een massief parket blijft evenwel een optie, zolang de breedte van de planken binnen de perken wordt gehouden. Bij voorkeur is een maximale breedte van 15 cm aan te bevelen. Een correcte plaatsing met het respecteren van een lager restvochtgehalte in de chape, het gebruik van aangepaste primers, en niet te vergeten een binnen de normen gerespecteerde temperatuur en luchtvochtigheid zijn hierbij uiterst belangrijk!

Onderhoud

Algemeen onderhoud van parket
Heel voornaam is dat de parket goed wordt onderhouden met een onderhoudsproduct dat is aangepast en afgestemd op de afwerklaag welke initieel werd toegepast. Dit betekent concreet dat u een geboende parketvloer één of tweemaal per jaar moet inwrijven met boenwas en opboenen (opwrijven), en dat een vernist parket eens per jaar van een laag polish dient te voorzien, en voor het regelmatig onderhoud de vloer dient gereinigd te worden met een cleaner toegevoegd aan het dweilwater. Bij een geoliede parketvloer wordt een gelijkaardig onderhoudsvoorschrift toepast als bij vernist parket, eens per jaar een nieuw laagje olie aanbrengen, hetzij onderhoudsolie of een behandelingsolie naargelang de gebruikte oliesoort. Vervolgens mag de parket met een geoliede laag eveneens gedweild worden met een aangepaste natuurzeep. Het is duidelijk dat een gezond ogend parket rechtevenredig staat met het onderhoud waar uw parketvloer recht op heeft! Een verwaarloosde vloer zal er na verloop van tijd verweerd en afgeleefd gaan uitzien.

Nog dit!
Vermijd zand en vuil, deze werken immers als schuurpapier op hout.
Verwijder vloeistoffen die op de vloer blijven staan steeds zo snel mogelijk.
Gebruik geen schuurmiddelen of onaangepaste onderhoudsproducten.
Plaats een antivuil vloermat aan de inloop.
Voorzie tafels en stoelen van goed vastgehechte vilten beschermdoppen om beschadiging te voorkomen.